dinsdag 10 januari 2012

Paarden en Tabor


Vandaag in Groet het bos ingetrokken met paard en honden! Vooraf Tabor een aantal maal kennis laten maken met mijn knol , maar wat zou hij doen als ik erop zit en vaart ga maken?
Tijdens het opzadelen, honden opgesloten in de stal en het Player het dartele drietal over de halve deur laten aanschouwen. Alles koek en ei.
De zon deed zijn best, de vogels ook en we hadden er zin in.
De eerste stappen waren wat onwennig, Tabor nam plaats vlak achter het paard in de 'schopzone', zeg maar. Niet helemaal gerust of hij het paard niet in de 'kuiten zou happen' riep ik wat commando's om Tabor naar voren te krijgen zodat hij meer in de gaten gehouden kon worden. Tabor vond het geweldig!
Alle honden waren nog zeer fris dus Bulut nodigde Ta uit tot spelen en rondjes rennen....... bergje op bergje af, het paardenpad overstekend en dan weer door. Maar Player vond het minder leuk want die witte dook graag in zijn 'blinde hoek' de struiken weer uit waardoor hij al bokkende overdwars kwam van schrik.
Tabor bleek een ongekend talent te hebben voor deze situaties en ondanks de uitdagende houding van zijn grote voorbeeld snapte hij spontaan en zonder al te veel commando's dat hij rekening moest houden met dat bruine ding waar de bazin op zat.
En na een tijdje rijden was Tabor totaal in zijn element! Voorop lopen , goed het tempo van paardlief in de gaten houden en af en toe zich af laten zakken naar achteren om te controleren of de andere twee honden er nog waren. Dan opkijken naar de bazin of 'bovenin' alles nog naar haar zin ging en dan vervolgens op gepaste afstand passerend, terug naar de startpositie voorin!
Tabor heeft genoten en wij allemaal, duinen , bossen, vennetjes en heidevelden hebben we doorkruist. Uren gelopen, af en toe gespeeld en veel geroken. Geen onvertogen woord viel tussen de dieren en mens en als Player wilde dat Tabor achteraan aan sloot gooide hij zijn oren plat op zijn hoofd en zwaaide laag bij de grond met zijn hoofd Ta in de gewenste positie manoeuvrerend.  Een heftig hoofdgebaar van een paard waar hij nooit naast gelopen had maar de Roemeen snapte het precies en gehoorzaamde zonder protest!!! Een schitterend gezicht hoe dieren met elkaar omgaan.
Ook de ons kruisende mountainbikers werden volledig , zonder mijn tussenkomst, met rust gelaten. Ta was nl. aan het werk, meelopen met een knol en had zijn poten er vol aan. 
Na ruim 3 uur kwamen we voldaan terug bij de stal.
Experiment geslaagd, Tabor is een heerlijk beest om mee uit rijden te nemen.  Dus behalve dat Tabor actieve en meedenkende bazen zoekt, kan Tabor een goeie bijdrage leveren voor een natuurruiter.
Chapeau Ta, je bent er een met onverwachte talenten........


Geen opmerkingen:

Een reactie posten